3 Aralık 2010 Cuma

CRM: xRM Buzdağının Zirvesi

CRM’den C’yi çıkarın, geriye İlişki Yönetimi (Relationship Management) kaldı. CRM çözümünüzle ilgili düşünmeniz gereken doğru yol...

MicrosoftDynamicsCRMEtkili bir CRM sadece satış ve pazarlamayla ilgili olmalıdır. Söz konusu şirket uygulamalarını da geliştiren bir platform olmalıdır. Söz konusu şirket uygulamaları, gerçek dünyadaki hedeflerde bilgiyi ve süreçleri yöneten ve izleyen uygulamalardır.

Hedef bir müşteri olabilir, ancak aynı zamanda bir bağış, yapı ya da kira için potansiyel bir aday da olabilir. Anahtar soru şudur: ‘Bununla ilgili bilgi ve aktiviteleri izlemem gerekiyor mu?’ Yanıt ‘evet’ ise; ‘x’in ‘tedarikçiyi’, ‘kanalı’, ‘ortağı’ ya da başka bir terimi temsil ettiği xRM’yi düşünüyor olmalısınız. İnteraktif pazarlama ve teknoloji danışmanlığı Ascentium Corporation geçtiğimiz günlerde bir tanıtım yazısı yayınladı. Bu yazı, bir xRM platformu olarak en sık kullanılan CRM çözümü Microsoft Dynamics CRM’yi inceliyordu.

Platformun gücü
Microsoft Dynamics CRMMicrosoft Dynamics CRM’nin bir buzdağı olduğunu düşünün. Gördüğünüz kısım; CRM  ygulamasının kendisi. Suyun üzerindeki bölümü buzdağının gerçek boyutunun sadece beşte birini oluşturuyor. Microsoft Dynamics CRM’nin gücünün ve potansiyelinin %80’i görünen yüzeyin altında – platform katında ve uygulama taslağında. Bir platform olarak oluşturulduğu için Microsoft Dynamics CRM’nin üst veriye dayalı olması gerekiyor. Sistemin uygulama bölümü satış, pazarlama ve servis modülü içerirken; temelini oluşturan veri tabanı ise her birinin belirli özellikleri ve ilişkileri olduğu bir dizi girişi kapsar. Uygulamada adına ‘fırsat’ denilen ve potansiyel satış olanaklarını izlemek için kullanılan şey ‘teklif’ olabilir, teklifleri izlemek ve hibe başvurularını yönetmek için kullanılabilir. ‘Bağlantı’ ise; sağlık ve insan hizmetleri sisteminde bir hasta olabilir. Platform, bu girişlerin isimlerini değiştirmenize olanak tanır.

Microsoft Dynamics CRM’nin izlediği insanlar; müşterilerden ziyade şirketinizdeki çalışanlar olabilir. Ya da kamu sektörü teşkilatınıza gelen vatandaşlar olabilir. Ya da hastalar, doktorlar ve personelden oluşan bir kombinasyon da olabilir. Fark etmez. Hepsi de ilişkileri olan ve etrafında izlenen eylemler olan insanlar.

Becerikli kurum
Bir platform seçmek sadece bugünün sorunlarını çözmekle ilgili bir şey değildir; geleceğe de yatırım yapmaktadır Seçtiğiniz platformu zaman zaman yanınızda taşıyacaksınız, bu nedenle şirketinizi oluşturacağınız sağlam bir yapı hazırlamanız gerekiyor; bunlardan birisi şirketteki değişimleri takip edebilmesidir. Bu günlerde şirketlerin değişimleri takip etmesi ve ayak uydurması oldukça önemli bir konu haline geldi. Bu nedenle şirketler yeni bir faaliyet alanı geliştirmek için yıllarca zaman harcamak istemiyorlar.

Çözümlerin birkaç yılda değil birkaç ayda uygulanması gerekir. Bir CRM sistemi oluşturmak için bir yıl harcayamazsınız. Bir aktif yönetim sistemi geliştirmek için bir yıl zaman harcayamazsınız. Hızlı gelişime ve tekrarlanan bir sürece olanak tanıyan bir platform seçmek; uzun vadeli ve başarılı bir satış stratejisi oluşturmanın anahtarlarından birisi. Doğru platform, şirketin becerikliliğini garantilemeye yardım eder.

Microsoft CRM platformunun tahmin edilemeyen avantajlarından bir diğeri de yeniden kullanıma olanak tanımasıdır. Bir uygulamada kullandığınız kod yeniden kullanılabilir ya da başka bir amaçla kullanılmak üzere değiştirilebilir, böylece en son uygulamalarınızın gereksinimlerini karşılayabilir. Yakında yeni uygulamalar için kullanabileceğiniz kodlar ve araçlar koleksiyonuna sahip olacaksınız. Şirket uygulamalarınızın tamamının aynı verileri yeniden kullandığından söz etmiyoruz bile.

* Ascentium Corporation’ın bir Şirket Uygulama Platformu olarak Microsoft Dynamics CRM hakkındaki yazısı www.ascentium.com/capabilities/crm.aspx adresinden indirilebilir.

http://www.pargesoft.com/ Microsoft Dynamics CRM Çözüm Ortağı

BUMERANG