Durum
1956 yılında Atilla Orhan tarafından kurulan Ten Çamaşır; bay ve bayan iç giyim, mayo, tekstil, kumaş ve aksesuvarları konularında faaliyet gösteriyor. Alanında sektör lideri olan Ten Çamaşır, bilgi birikimi ve ödün vermeyen kalitesi ile Türk ekonomisinin değişken konjonktüründe ismini her zaman popüler ve saygın bir marka olarak korudu, ölçülebilir değerlerinde ise her dönem büyüme kaydetti.
Her biri konusunda eğitilmiş ve deneyimli, yaklaşık 450 çalışanı olan Ten Çamaşır’ın yönetim, tekstil, aksesuvar ve konfeksiyon merkez birimleri, 7000 m2’lik kapalı alana sahip İstanbul Yenibosna tesisinde yer alıyor. Konfeksiyon imalatı ayrıca 3500 m2’lik Bursa İnegöl ve 7000 m2’lik Kırklareli ve 5500 m2’lik İstanbul Altınşehir tesislerinde sürdürülüyor. Bazı ürünlerinin üretimini yurtdışına outsource eden firma, bu ürünlerinin kalite kontrolünü ise kendi tesislerinde gerçekleştiriyor.
Halen 7 farklı noktada kendisine ait satış mağazaları bulunan Ten, ayrıca İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Samsun Bölge Müdürlükleri kanalı ile Türkiye’nin farklı yerlerinde bulunan 2500 perakende müşterisine hizmet veriyor. Dünyanın sayılı markalarına üretim yapan firma, Amerika, İtalya, Yunanistan, İspanya, Hollanda, Polonya, Belçika, İsrail ve Arap Yarımadası
ülkelerine ihracat yapıyor.
Ten Çamaşır’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deha Orhan şöyle diyor: “Bu sektörde en önemli kriter pazara uyum, yani beğenilen malı üretebilmek, müşterinin tercihlerini önceden tahmin edip ona göre üretim yapabilmek. Fiyat bu kriterlerin önüne geçemiyor. Elbette pazara uygun ürünü optimum fiyatla satmamız gerekiyor, ancak müşteriyi iyi takip etmek birinci kural. ” Üretim ve yatırımlarında entegrasyona yönelen ve yüksek teknolojili üretim sistemleri kullanan Ten Çamaşır, bilişim teknolojilerinden de uzun süredir yararlanan bir firma.
İpliği hammadde olarak satın alan Ten Çamaşır, ipliğin dokunması, boyahaneye gönderilmesi, kumaş haline getirilerek kesimhanede kesilmesi, atölyelere dağıtılarak dikilmesi, aksesuvarlarla birleştirilmesi, üretilen malların depolanması, depodan bölge müdürlüklerine veya yurtdışına sevk edilmesi, pazarlanması, mağazacılık operasyonlarının ve satışların takip edilmesi gibi iş süreçlerinde bir ERP çözümüne ihtiyaç duyuyor.
Bu iş süreçlerinde daha önce kullandığı yazılım çözümüyle 8 yıl boyunca çalışan Ten Çamaşır, bu yazılımın yeterince esnek olmaması ve zaman içinde gelişen yeni ihtiyaçlara cevap verememesi nedeniyle yeni bir ERP çözümü arayışına girdi.
Çözüm
Piyasadaki çözümleri inceleyerek işe başlayan Ten Çamaşır, özellikle satın alacakları çözümün geliştirilebilir ve değişikliklere adapte edilebilir olmasına önem veriyordu. Deha Orhan bu konuda şunları söylüyor: “Yarın neye ihtiyacımız olacağını bugünden söylemek mümkün değil, çünkü değişiyor. Ürünleriniz değişiyor, müşteri profiliniz değişiyor, müşterilerin istekleri değişiyor, firmanın üretim potansiyeli, şekli, bant yapısı, tekstil ve kumaş cinsleri, aksesuvarları değişiyor. Her şey değişirken bugün alınan bir program yarın eskimiş olabiliyor. Bu yüzden alacağımız programın bütün bu değişikliklere izin vermesi gerekiyordu.”
Microsoft Dynamics NAV Danışman firması ile birlikte mevcut çözümleri değerlendiren firma, Microsoft Dynamics NAV’ın (eski adıyla Microsoft Navision) ihtiyaçlarına en iyi cevap verecek çözüm olacağını belirledi. Deha Orhan şöyle devam ediyor: “Destek aldığınız firma güçlüyse ve yeterli birikime sahipse Microsoft Dynamics NAV’ı farklı ihtiyaçlarınıza göre uyarlamanız mümkün. Bizim Ten Çamaşırları dışında da faaliyet gösterdiğimiz alanlar var. Örneğin bir öğrenci yurdu açtık; bu yurt için geliştireceğimiz kart sistemine de cevap verecek bir çözüm olmalıydı. Bugün işletmeye verdiğimiz bir hastane işimiz vardı; ERP çözümümüz bize orada da yardımcı olmalıydı. Mağazacılıkta çok farklı işler yapmaya başlamıştık; bu çözüm burada da devreye girmeliydi. Bu nedenlerle Microsoft Dynamics NAV’da karar kıldık.” Ten Çamaşır, Microsoft çözüm ortağı ile birlikte Microsoft Dynamics NAV’ı tüm iş süreçlerinde kullanacak şekilde uyarladı. Şirket veritabanı olarak Microsoft SQL kullanırken, şirketin Bilgi İşlem Müdürü Ümit Görür şöyle diyor: “Veritabanını Microsoft SQL üzerinde koşturuyoruz.
Microsoft Dynamics NAV’ı farklı ihtiyaçlarınıza göre uyarlamanız mümkün. Microsoft Dynamics NAV’ı sadece mağazacılık ve üretim işinde değil diğer işlerimizde de kullanabileceğimizi gördük. Farklı seçenekleri incelediğimizde ise, iş süreçlerimiz ile ilgili görmek istediğim tüm bilgileri tek bir sayfa üzerinde sunan en iyi program Microsoft Dynamics NAV oldu.
Deha Orhan
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Ten Çamaşır
İkisi de Microsoft ürünü olduğu için birbirleriyle tam uyumlu, bir sorun yaşamıyoruz. Sunucu ve terminal işletim sistemlerine kadar tam anlamıyla bir Microsoft platformumuz var.” Ten Çamaşır mağazacılıkta Microsoft Dynamics NAV’ı POS makineleriyle entegre bir şekilde kullanırken, satış ve pazarlama ayağında da bu çözümden yararlanıyor.
Firmanın Türkiye çapına dağılmış 15 plasiyeri laptop bilgisayarları ile sipariş alıyor. Plasiyerler kendi kullanıcı adı ve şifresiyle Microsoft Dynamics NAV’a bağlanarak, müşteriye bir ürünün resimlerini ve alternatiflerini gösterebiliyor. Böylece müşteri renk, beden ayrımı yaparak, kendi limiti dahilinde alışverişini yapabiliyor. Bu şekilde alınan sipariş doğrudan depoya iletiliyor, depo tarafından hazırlanıp müşteriye sevk ediliyor. Müşterinin istediği bir ürünün istenen renginden veya bedeninden depoda yeterince yoksa, sistem otomatik olarak bir alternatif sunuyor.
Yapılan alışveriş Microsoft Dynamics NAV’da tutulan müşteri limitinden düşülürken, aynı zamanda anlık olarak depoya iletiliyor, depodan da anlık olarak sevk edilebiliyor. Ten Çamaşır’ın plasiyerleri GPRS ile Web üzerinden Microsoft Dynamics NAV’a bağlanırken, mağazaları da “remote desktop” özelliği ile programa bağlanıyorlar. Aynı şekilde Ten Çamaşır’ın toptan mal alan bazı müşterileri, kendilerine verilen erişim izniyle bütün carileri hesaplarını Web üzerinden takip edip ödemelerini yapabiliyorlar; böylece Ten Çamaşır plasiyerlerinin bu müşterilerin bulunduğu yere kadar gitmesine gerek kalmıyor.
Ümit Görür şöyle devam ediyor: “Plasiyerlerimizin aldıkları siparişler ve katalog örnekleri Microsoft Dynamics NAV’dan gelerek Web ayağında görüntüleniyor. Mağazalar ve toptan mal alan müşterilerimiz ise kendi bilgisayarlarından sitemize bağlandıklarında, ASP .net ile geliştirdiğimiz, Microsoft Dynamics NAV’a entegre Web çözümümüzle karşılanıyor.
Müşterilerimizin cep telefonlarına, faturaları kesildiği anda, Microsoft Dynamics NAV’dan okutulan bilgi ile anında SMS göndererek fatura bilgilerini iletiyoruz. Bu çözüm de Microsoft Dynamics NAV’a entegre. Raporlama yazılımı olarak ise bir Microsoft çözüm ortağı tarafından geliştirilmiş olan Targit çözümünü kullanıyoruz.”
Ten Çamaşır’da yürütülen ERP projesi, Türkiye’de Microsoft Dynamics NAV 3.7 sürümü ile gerçekleştirilen ilk proje. Şirket, Dynamics NAV’ı tüm ihtiyaçlarına göre uyarlamak üzere danışman firma ile birlikte çalışarak geliştirme çalışmalarını yürütmüş. Ümit Görür, üretimlerinde herhangi bir değişiklik olduğunda Microsoft Dynamics NAV’a gerekli tanımlamaları yaparak bu değişiklikleri yansıttıklarını ve tüm işlerini, başka bir çözüme gerek kalmadan Microsoft Dynamics NAV üzerinde yürütebildiklerini vurguluyor.
Yararlar
Ten Çamaşır, bu projeyle iş süreçlerini çok daha verimli bir şekilde yönetirken, Microsoft Dynamics NAV şirkete kullanım ve yönetim kolaylığı, müşteri memnuniyeti, maliyetlerin daha etkin kontrolü, geleceğe dönük kararların daha sağlıklı alınması, entegrasyon kolaylığı sunan tek bir entegre ticari çözümle bütün iş süreçlerinin yönetilmesi gibi çeşitli avantajlar sağladı. Kullanım Kolaylığı Ten Çamaşır’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deha Orhan, şirketin başına geldiğinden beri olması gerektiğini düşündüğü ve kendilerine sunumu yapılan diğer ürünlerde bulunmayan özellikleri Microsoft Dynamics NAV’ın barındırdığını söylüyor: “İş süreçlerimiz ile ilgili görmek istediğim tüm bilgileri tek bir sayfa üzerinde sunan en iyi program Microsoft Dynamics NAV oldu.”
Deha Orhan, Microsoft Dynamics NAV’ın en beğendikleri özelliklerden birinin ise kullanım kolaylığı olduğunu vurguluyor: “Bilgi işlem veya muhasebe departmanındaki kullanıcılarımız bilgisayar kullanmayı iyi bilse de, üretimdeki tüm elemanlarımızdan veya plasiyerlerimizden bilgisayar uzmanı olmalarını bekleyemeyiz. Bazılarına cep telefonuyla mesaj göndermek bile karmaşık gelebilir. Üretim ve konfeksiyondaki elemanlarımızın veya plasiyerlerimizin yanına bilgisayardan anlayan başka birisini vermemiz de söz konusu olmadığına göre, alacağımız programın herkesin kullanabileceği kadar kolay olması gerekiyordu. Microsoft Dynamics NAV bize bunu sağladı.”
Ümit Görür ise en temel seviyede bilgisayar bilgisi olan ve sık sık Bilgi İşlem departmanından destek alması gereken kullanıcılara bile Microsoft Dynamics NAV’ı kullandırmayı başardıklarını belirtiyor. Danışman firma ve Ten Çamaşır birlikte çalışarak plasiyerlerin kullandıkları ekranları büyük ölçüde sadeleştirmişler. Plasiyer ekranda müşteriyi seçtikten sonra ekrana gelen seçenekleri adım adım izleyerek marka, model, renk ve beden seçimi yapabiliyor. Sistem kullanıcıyı yönlendirdiği için herhangi bir adımda hata yapma ihtimali kalmıyor.
İş Süreçlerinin Verimli Yönetimi Microsoft Dynamics NAV, Ten Çamaşır’da iş süreçlerinin daha verimli yönetilmesini sağlarken, yönetimin karar alma mekanizmasını daha hızlı işletebilmesini sağlayan özellikleriyle de beğenildi. Ümit Görür şöyle diyor: “Eskiden üst yönetim bir müşterinin belli bir tarih itibariyle dökümlerini istediğinde, çok yoğun bir çalışma başlıyordu. Bu çalışma, zamana, müşterinin yaptığı işe ve hatalar olup olmadığına bağlı olarak çok uzun sürebiliyordu. Bu yüzden bu tür raporları haftalar öncesinden istemek gerekiyordu. Şimdi Microsoft Dynamics NAV ile başından çok sağlam bir sistem kurduğumuz için, istenen bir rapor 10 dakika içinde yöneticinin masasına ulaştırılabiliyor.”
Deha Orhan ise şunları ekliyor: “İstediğimiz raporlar sadece bir müşterimizin dökümünden ibaret değil; örneğin bir ürünün belirli bir renginden en çok hangi ay sattığımı görmek istediğimde, bununla ilgili rapor anında bana iletilebiliyor.”
Microsoft Dynamics NAV, Ten Çamaşır’ın performansını hem ürün hem müşteri bazında izleyebilmesine olanak tanıyor. Bu özellik şirketin karar alma mekanizmasının çok daha sağlıklı işlemesine yardımcı olurken piyasadaki değişikliklere daha hızlı tepki vermesini de sağlıyor.
Eskiden üst yönetim bir müşterinin belli bir tarih aralığında dökümlerini istediğinde, bu çalışma, zamana, müşterinin yaptığı işe ve hatalar olup olmadığına bağlı olarak çok uzun sürebiliyordu. Şimdi Microsoft Dynamics NAV ile başından çok sağlam bir sistem kurduğumuz için istenen bir rapor 10 dakika içinde yöneticinin masasına ulaştırılabiliyor.
Ümit Görür
Bilgi işlem Müdürü
Ten Çamaşı
Entegrasyon Kolaylığı Ten Çamaşır kurumsal zeka çözümü olarak, Microsoft’un yurtdışındaki çözüm ortaklarından biri tarafından geliştirilen Targit’i kullanıyor. Bu çözümün Microsoft Dynamics NAV ile tam entegre çalışması, şirketin yöneticilerinin daha sağlıklı iş kararları alabilmesine yardımcı oluyor. Deha Orhan, bu sayede ürün müdürlerinin farklı ürünlerin satış başarısını anında takip ederek piyasaya hızlı tepki verebildiklerini belirtiyor: “Bu sektörde piyasa şartları her geçen yıl daha da zorlaşıyor; cironuz ve satış hedefleriniz düşerken maliyetleriniz yükseliyor. Maliyetlerinizi ancak belirli bir seviyeye kadar düşürebilirsiniz. Bu durumda tek çözüm, müşterilerin isteklerini doğru anlayıp doğru ürünü üretmek; sürekli yenilikler yaparak alternatif ürünler sunmak. Bu piyasada sadece iki lider firma var; diğerleri bir çıkış yaşasalar bile ardından inişe geçiyor ve yok oluyorlar. Bu işte tecrübe ve doğru soruları sormak çok önemli. Biz bu tecrübeye sahibiz; ancak artık Microsoft Dynamics NAV ile birlikte elimizde çok farklı boyutlarda sorular sorduğumuzda hızlı bir biçimde cevabını alabileceğimiz bir platform var.”
Artan Müşteri Memnuniyeti Microsoft Dynamics NAV, Ten Çamaşır’ın doğru bilgiye hızlı bir biçimde ulaşmasını sağlarken, bu avantaj müşteri memnuniyetine de yansıyor.
Ümit Görür şöyle diyor: “Müşteriye güncel ve doğru bilgiyle gidilmediğinde, müşterinin depoda yetersiz sayıda olan veya üretimi devam etmeyen bir ürünü sipariş etmesi, ardından müşteri memnuniyetsizliğine yol açıyor. Artık plasiyerlerimiz anında depodaki ve üretimdeki ürünleri takip ederek müşteriyi doğru şekilde bilgilendirebiliyorlar.”
Deha Orhan ise bu bilginin satış fırsatlarını kaçırmamak anlamına geldiğini de ekliyor: “Müşterinin 100 adet istediği bir üründen depoda 80 adet varsa ve plasiyer bunu bilmiyorsa hem daha sonra müşteriye eksik mal teslim edip müşteri memnuniyetsizliği yaratmış olursunuz hem de 20 adetlik bir satış fırsatını kaçırırsınız. Artık plasiyerlerimiz depoda eksik olan ürünü anında görüp müşteriye alternatif bir ürün önerebiliyor.Böylece müşteriyi daha iyi kontrol altında tutabiliyoruz.”
Uyumlu Bir İşbirliği
Ten Çamaşır yetkilileri bu projenin başarısını uyumlu bir işbirliğine borçlu olduğunu belirtiyorlar. Ten Çamaşır’ın üst düzey yönetimi projeye inanarak tam destek verirken, dünyanın sayılı Microsoft Dynamics NAV programcı ve danışmanlarına sahip olan Dynamics İş Ortağı şirketin tüm ihtiyaçlarına hızlı ve doğru bir biçimde cevap verme ilkesiyle hareket etmiş. Deha Orhan, bu uyumlu işbirliği Microsoft Dynamics NAV gibi tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek özelliklere ve esnekliğe sahip bir ürünle birleştiğinde başarıyı yakaladıklarını söylüyor: “Bugüne kadar BT sistemlerine yaptığımız yatırımın karşılığını ilk kez alıyoruz diyebilirim. Bu işte en önemli olan şey de bu.”
Çözüme Genel Bakış
Müşteri Profili
1956 yılında kurulan Ten Çamaşır, bay ve bayan iç giyim, mayo, tekstil, kumaş ve aksesuvar alanında faaliyet gösteren, sektör lideri bir firmadır. Yaklaşık 450 çalışana sahip bulunan şirketin İstanbul, Bursa ve Kırklareli’de üretim tesisleri bulunmaktadır
Ticari Durum
İş süreçlerinde kullandığı yazılım çözümüyle 8 yıl boyunca çalışan Ten Çamaşır, bu yazılımın yeterince esnek olmaması ve zaman içinde gelişen yeni ihtiyaçlara cevap verememesi nedeniyle yeni bir ERP çözümü arayışına girdi.
Çözüm
Piyasadaki farklı çözümleri inceleyen Ten Çamaşır, danışman firması ile birlikte ihtiyaç duydukları tüm özellikleri sunan ve özel isteklerine cevap verecek esneklikteki tek çözümün Microsoft Dynamics NAV olduğuna karar verdi.
Yararlar
• İş süreçleri daha verimli yönetilerek şirketin piyasadaki değişikliklere daha hızlı tepki vermesi sağlandı.
• Microsoft Dynamics NAV’ın kullanım kolaylığı, şirketteki her seviye kullanıcının programa kolay adapte olmasını sağladı.
• Şirketin plasiyerleri güncel ve doğru bilgiyle çalıştığı için müşteri memnuniyeti arttı ve satış fırsatlarının kaçırılmaması sağlandı.
• Üst yönetimin istediği detay raporlar anında sunulabilir hale geldi.
• Şirketin kurumsal zeka uygulamasıyla tam entegrasyon halinde çalışan Microsoft Dynamics NAV, üst düzey yöneticilerin kritik kararları daha sağlıklı şekilde almasını kolaylaştırdı.
Yazılımlar ve Hizmetler
• Microsoft Dynamics NAV
• Microsoft ASP.net
• Microsoft SQL Server 2000