Navision'da teklif girişi aşağıda anlatıldığı şekilde yapılmaktadır. Teklif, sipariş ve fatura ekranları görüntü olarak da biririne benzediği için giriş kuralları da aynıdır. Şimdi ilk olarak Teklif kaydının girişini inceleyelim.
Ekranın sol tarafındaki bölmeden "Satış ve Pazarlama" / "Sipariş İşleme" / "Teklifler" yoluyla teklif giriş ekranımızı açıyoruz.
Karşımıza daha önceden açılmış bir teklif gelir. Eğer yeni bir teklif açmak isterseniz F3 tuşu ile yeni bir teklif açabilirsiniz. Yeni teklif açtıktan sonra aşağıdaki adımları takip ederek teklifinizi oluşturabilirsiniz.
1. F3 e basılmasından sonra yeni teklif oluşur ve No. kısmında otomatik olarak numaralandırılmış boş teklif oluşur.
2. tıklanarak teklife konu müşteri seçilir. Alt detaylar otomatik olarak getirilir. Adı, adres vs...
3. Tarihler:
Sipariş Tarihi : Buraya, satış başlığının sipariş tarihini girebilirsiniz.
Belge Tarihi : Bu alanda, satış belgesini oluşturduğunuz tarih gösterilir.
Program, bu tarihi Ödeme Şartları penceresindeki bilgilere göre müşterinin borçlu olduğu tutarı hesaplarken kullanır. Bu tarih, tanınan süreye ve Vade Farkı Şartları penceresindeki diğer bilgilere göre vade farklarını hesaplamak için de kullanılır. Bu nedenle, programın vade farklarının yanı sıra, müşterinin borçlu olduğu tutarı doğru hesaplayabilmesi için, bu alandaki tarihin müşteriye gönderilen satış faturasındaki tarihe uyduğundan emin olmanız gerekir.
Program, çalışma tarihini önerir, ancak gerekirse bu tarihi değiştirebilirsiniz.
4. Satış Temsilcisi : Bu alan, müşteriye atanan satış temsilcisini gösterir. Satış Temsilcisi/Satınalmacı tablosunda satış temsilcisi kodlarını görmek için, alanın sağındaki Ek Yardım düğmesini tıklatın.
Fatura Yeri Müşteri No alanını doldurduğunuzda, program, satışçı kodunu Müşteri tablosundan otomatik olarak alır. Müşteri kartına satışçı kodu girilmemişse, alan boştur.
5. Faturalar sekmesi altında "Projeler - Kod" ve "Onay - Kod" alanlarıda mutlaka doldurulmalıdır.
6. Girilmesinin gerekli olduğu diğer alanlarıda bilginiz doğrultusunda doldurmanız gerekmektedir.
7. Satırlarda doldurulduktan sonra "Sipariş'e Dön." e basılarak teklif siparişe dönüştürülür.
Teklif'in Sürümlerinin Kullanılması:
Oluşturduğumuz teklifin ek sürümlerinin oluşturmak için aşağıdaki adımları takip ediyoruz. Teklifin sürümlerini oluşturarak bir tekliften birden çok sayıda farklı satırlardan oluşan teklifler oluşturabiliriz. Arşivlenen teklif üzerinde değişiklik yapılamaz. Değişiklik yapmak için mevcut teklifiniz üzerinde değişiklik yapmanız gerekmektedir.
Teklif sürümleri şu şekilde oluşturulmaktadır.
Alt tarafda bulunan butonlardan İşlevler/Belgeyi Arşivle ye tıklanır. Daha sonra karşınışa gelen onay ekranında "Yes" e tıklanır.
Bu aşamadan sonra teklif üzerinde yeni sürüm için yapılması gereken değişiklikler yapılır. Eğer yeni sürümler gerekiyorsa bir önceki işlemler tekrarlanır. Bu sayede teklifin birden çok sürümü elde edilimiş olur. Bu mevcut sürümleri takip etmek için "Arşivlemen Sürüm Sayısı" na tıklanır.
Burada teklifimizin 3 ayrı sürümünü görmekteyiz. Detaylar için Satır/Kart yolu izlenerek teklif ekranı görülebilir.
"Geri Yükle..." butonuna tıklayarak istediğimiz sürümü kullanıma alabiliriz.