Variant Konfigürator (Malzeme Yönetimi) nedir ve neler kazandırır?
İşletmelerin ERP sistemlerine yatırım yapmalarının en temel nedeni yönetmeleri ve yorumlamaları gereken yüklü miktarda verinin oluşmasıdır. Bu verilerin anlamlı bir şekilde bir araya gelerek rapor üretilebilecek ve karar destek aracı olarak kullanılabilmesi ancak bu veriyi yönetebileceğimiz etkin bir sistemle mümkündür. Dolayısıyla detaylı ve istenilen raporu çıkartabilmek için sisteme girilecek olan her türlü datanın doğru girilmesi ve daha sonra da bu verilerin bakımının yapılması gerekir. Bugün ERP yazılımları kullanan işletmelerde yaşanan en büyük sıkıntılardan biri; oluşan çöp verinin baş edilemez bir noktaya gelmesidir.
Bunun için işletmeler yazılım seçimini yaparken sistemde tanımlayacakları statik veriyi (malzeme ve müşteri kartları, ürün ağaçları, rotalar v.b) rahat bir şekilde yönetebilecekleri bir yazılım seçmeleri gerekir. Bunun için yapılmış olan en iyi uygulamalardan bir tanesi de Variant Configurator dur.
Variant konfigüratörü sistemde tanımlanacak olan malzeme kartı sayısını azaltarak malzemeyi kontrol edebilme yetinizi arttırmayı hedefler. Tabi bunun için malzemenin tek bir grup altında toplayabilmeniz gerekir. Biraz daha açacak olursak, aynı ürün farklı alternatif seçeneklere sahipse yani farklı renk, beden, en, boy, yükseklik, kalınlık, kalite gibi alternatifleri var ise bu özellikleri stok kartlarının içerisinde ayrı bir boyut olarak takip edebilmenizi sağlar.
Ayakkabı üretimi yapan bir fabrikayı düşünelim; aynı ayakkabıdan ancak farklı renklerde ve numaralarda üretim yapılmaktadır. Eğer 4 renk ve 10 çeşit ayak numarası var ise variant konfiguratörü olmayan bir yazılımda 40 ayrı stok kartının açılması gerekir. Her sezonda bu ayakkabıların değişeceğini düşünürsek işin içinden çıkılmaz bir hal alır. Buradaki esas zorluk malzeme kartını açmaktan ziyade daha sonrasında o kartın bakımını yapmaktır. Ayrıca işletmenin isteğe göre bu seçeneklerle birlikte ve bağımsız bir şekilde rapor alabilmesi (renk ve ayakkabı numarası detayını görmeden ve görerek) gerekmektedir. Variant konfigüratore ağırlıklı olarak tekstil sektöründe ihtiyaç olmakla birlikte mobilya, boru, ambalaj ve yapı gibi müşteriye özel ürün üreten firmalarda da kullanılması olasıdır.
Satış, satın alma, üretim, stok, muhasebe, bütçe vb. gibi tüm modüllerin entegre çalıştığı bir sistemde variant konfigüratörünün tüm modüllerin içerisinde aktif olarak çalışması gerekir. Yani 42 numara, kahverengi ayakkabı için satış siparişi girildiğinde malzeme ihtiyaç planlaması çalışırken kahverengi boya ve 42 numara için gerekli olan deri ihtiyacını çıkartabilmeli, bunun için gerekli olan satın alma isteklerini ve üretim planlarını görebilmelidir.
Sadece üründe tanımlanmış olan variantlar yarı mamullere akmalı ve yarı mamuller içinde ihtiyaçlar çıkabilmelidir. Satın alınan hammaddelerde de variant konfigüratörünün olması gerekir.
Variant konfigüratorü yukarıda da bahsedildiği gibi daha pek çok sektörde uyarlanabilir ve sistemin daha efektif çalışmasını sağlayabilir. Bunun içinde seçeceğiniz yazılımın yukarıda bahsedilen tüm fonksiyonları yerine getirmesini beklenir.
http://www.pargesoft.com/