31 Temmuz 2010 Cumartesi
Magic Quadrant for Midmarket and Tier 2-Oriented ERP for Product-Centric Companies
Optimize your value chain across multiple operations with centralized ERP
If your organization has multiple sites and operations, you could be facing significant challenges to efficiency and growth. Disparate business systems, lack of supply chain visibility and control, and high IT maintenance costs can hold you back and make it difficult to support new growth initiatives. Microsoft Dynamics ERP can help you move into new markets while maintaining visibility into overall operations, standardizing business processes, optimizing your value chain, and simplifying your IT environment.
Manage your organization across multiple operations with a single, adaptable solution that can:
Provide real-time visibility across your operations - Get a comprehensive, real-time view of your entire organization for financial reporting and operational decision making.
Optimize business processes - Consolidate and standardize processes to enable your organization to start optimizing business functions, such as intercompany trade, multi-site planning, shared services, and book closing.
Collaborate across your virtual organization - Optimize your value chain by working effectively with other operations, partners, and suppliers.
Expand easily into new markets - Rapidly scale your ERP solution to support new locations, geographies, and industries with minimal IT effort. Work smoothly across borders with intercompany, multisite, multilanguage, and multicurrency capabilities, as well as support for local tax, regulatory, and market requirements.
Simplify your IT environment - Standardize on a single ERP solution based on the Microsoft platform and innovate more easily by capitalizing on existing IT investments in Microsoft products and technologies, such as Microsoft SharePoint Server and Microsoft Office.
Microsoft Dynamics AX is a leader for centralized ERP across multiple operations
According to Aberdeen Group1, there is a growing trend for midmarket companies to have multiple sites; and best-in-class organizations count on their ERP solutions to help manage their operations effectively in this distributed environment. In addition, Gartner has positioned Microsoft Dynamics AX as a leader in its Magic Quadrant2 for product-centric midmarket companies with a global presence and roughly 100 to 1,000 employees.
1 Aberdeen Group, “ERP in the Midmarket 2009: Managing the Complexities of a Distributed Environment,” by Cindy Jutrus, August, 2009.
2 Gartner Inc., “Magic Quadrant for Midmarket and Tier 2-Oriented ERP for Product-Centric Companies,” by C. Hestermann, R. Anderson, and C. Pang, June 4, 2009.
A clear payback
Although the idea of implementing or replacing an ERP system is daunting, the risk of doing nothing will significantly hinder business success and future growth. Whatever you decide, your ERP software is going to have to show a clear payback—in business value and as IT investment. Contact Microsoft to talk about the specific benefits your organization can gain with your Microsoft Dynamics ERP solution.
www.pargesoft.com Microsoft Dynamics AX Global Partner
27 Temmuz 2010 Salı
Zorlu Bir Ekonomide CRM'nin Rolü - Microsoft Dynamics CRM
CRM: KOLAYLAŞTIRICI TEKNOLOJİ
Günümüz ekonomisinde kuruluşlar müşteri ilişkilerinin değerini artırmak için kontrolsüz güce güvenmek yerine; teknoloji ve araçları etkinleştirmeye ihtiyaç duymaktadır. CRM, gelir fırsatlarını artırmak ve müşteri bağlılığını geliştirmek için, kuruluşların her bir müşteri etkileşimini takip edebilmesine ve bundan faydalanmasına olanak veren bir teknolojidir.
Ancak CRM, sadece müşteri etkileşimlerini izlemekten çok daha fazlasını sağlar. CRM, rutin görevleri otomatikleştirerek ve en iyi uygulamaları standartlaştırarak, kuruluşların faaliyetlerini optimum düzeye çıkarmasına da yardımcı olur. Sonuç olarak CRM, günümüz ekonomisinde son derece kritik olan operasyonel verimliliği artırırken, kuruluşların müşteri edinme, yönetme, hizmet sunma ve değer kazanma yöntemlerini daha iyi hale getirir.
Aslında müşteri ilişkileri, 2008 yılında AMR Research tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada yöneticilerin en önemli önceliği olarak belirlenmiştir (Fletcher 2008). Forrester Research tarafından kuruluşların üçte birinden fazlasının 2009 yılında CRM'ye geçiş yapmayı planladığının bildirilmesiyle birlikte bu trendin devam ettiği görülmüştür (Marston 2009). Ayrıca Nucleus Research, “Bugün [bu belirsiz ekonomik zamanda] yatırımınızı artırmanız gereken tek bir teknoloji alanı varsa, o da CRM'dir” açıklamasını yapmıştır (Nucleus Research 2008).
Yeni bir üretim tesisi kurmak, agresif bir biçimde yeni satış ve müşteri hizmetleri temsilcileri işe almak veya başka şirketleri satın almak için sermayeyi artırmak gibi önlemlerle karşılaştırıldığında, CRM daha düşük maliyetlerle çok daha hızlı uygulanabilecek bir teknolojidir. Bu zor zamanlarda başarıyı garanti etmesi nedeniyle de her firmanın düşünmesi gereken bir uygulamadır. Daha basitçe ifade edilirse, CRM her bir doların değerli olduğu dönemde gerçek iş avantajları sunabilir.
CRM İLE BEŞ KİLİT STRATEJİ
CRM aslında ne sağlar ve potansiyel faydaları nelerdir? Günümüzde piyasada kuşkusuz desteklenen birçok yaklaşım varken, belirsiz ekonomik koşullarda firmaların hayatta kalma ve büyümeleri için uygulayabilecekleri beş ana strateji olduğuna inanıyoruz:
1. Mevcut Müşterilere Odaklanma
2. Gelir Fırsatlarını Maksimuma Çıkarma
3. Daha az kaynakla daha fazlasını gerçekleştirme
4. Operasyonel Maliyetleri Düşürme
5. Mevcut BT Varlıklarını Optimum Hale Getirme
Bu belgede, Microsoft Dynamics® CRM kurumsal yazılımının kuruluşlara bu beş stratejiyi başarılı bir şekilde yürütmek ve durağan bir ekonomiyi bir büyüme fırsatına dönüştürmek için gereken araç ve olanakları nasıl sağladığı açıklanmıştır.
Mevcut Müşterilere Odaklanma
Yeni müşteri bulmak yerine eldeki müşterileri tutmanın çok daha düşük maliyetli olacağı herkesçe bilinen bir gerçektir. Kuruluşlar çalışanlarına eyleme geçmek için kullanılabilecek müşteri verilerine hızlı erişim sağlayarak, doğru müşterileri daha iyi belirleyebilir, bağlılıklarını artırabilir ve karlılıklarını maksimuma çıkarabilirler.
DOĞRU MÜŞTERİLERİ ELDE TUTMA
Müşterilerin etkili şekilde elde tutulması için öncelikle bilgiye sahip olmak gerekir. Şirketler, kullanıcıların tüm demografik verileri, etkileşimleri, iletişimleri ve yapılan satışları görebileceği eksiksiz bir müşteri profili oluşturmalıdır. Bu bilgiler, güvenilir segmentasyon ve analiz araçlarıyla birleştirildiğinde, kuruluşların her bir müşterinin karlılığını daha iyi ölçebilmesini sağlar.
Kuruluşlar daha sonra müşteri karlılığıyla uyumlu program ve ilkeler oluşturabilirler. Örneğin, kuruluşlar yüksek değerli müşterileri otomatik olarak tespit eden çağrı yönlendirme sistemleri yapılandırabilir ve bu müşterileri özel müşteri hizmetleri temsilcilere yönlendirebilirler. İsterlerse, temel ölçütlere erişim sağlayarak, temsilcilerine anında her bir müşterinin değeriyle orantılı indirimler yapma gücü verebilirler.
Ancak, çağrı yönlendirme sadece bir başlangıç. Günümüz piyasasında müşteriler fazla bilgi değil kaliteli bilgi istiyor. Sadece ilgili gerçeklere yoğunlaşabilmeleri ve uygun servis veya ürünü sunabilmeleri için müşteri hizmetleri temsilcilerini müşteri geçmişi ve tüm servis olayları hakkında eksiksiz bilgilerle donatarak, sorunları daha hızlı çözme yeteneği kazandırılmalıdır. Müşteri hizmetleri temsilcileri aynı zamanda, CRM sistemi içinde sipariş ve fatura bilgilerine erişerek başka departmanlara can sıkıcı aktarmalar yapmadan faturalarla ilgili soruları kolayca cevaplayabilirler.
Gelen iletişimin verimli olması kadar proaktif, ilgili iletişim de bir kuruluşu müşterilerine çekici hale getirebilir. Örneğin kuruluşlar, kusurlu ürün gibi potansiyel sorunlardan etkilenen müşterileri önceden uyarmak için otomatik bir süreç oluşturabilir ve sonra, müşteri tabanını bilgilendirmek için otomatik proaktif iletişim kurabilirler. İsterlerse, müşterilerine verdikleri değeri göstermek için belirli bir tarihe ya da uzun süreli müşteri sadakatine bağlı olarak doğum günü kartları veya hediye çekleri gibi öğelerin otomatik olarak gönderilmesini sağlayan basit bir süreç kurabilirler. Bu “küçük şeyler” şirket ve müşteri arasındaki bağı kuvvetlendirir.
Microsoft Dynamics CRM, 360 derecelik müşteri görünümleri, anlaşılır analitikler ve akıcı müşteri hizmetleri olanakları ile şirketlerin müşterilerini daha iyi belirlemelerine, onlara daha iyi hizmet sunmalarına ve daha iyi müşteri sadakati sağlamalarına yardımcı olabilir.
Sağlık sektöründe güvenli veri bağlantısı hizmetleri sunan VisionShare, Microsoft Dynamics CRM ile destek faaliyetlerini akıcı hale getirerek, temsilcilerinin ilgili verilere daha kolay erişmesine olanak sağlamıştır. Bu çözüm, VisionShare için %98'lik müşteri yenileme oranına ulaşmasına yardımcı olurken, gelirlerini %115 oranında artırmasını sağlamıştır.
Bir tıbbi test şirketi olan Pathology Associates Medical Laboratories (PAML), Microsoft Dynamics CRM'yi müşterilerle yüz yüze gerçekleştirilen tüm faaliyetlerdeki etkileşimleri ve verileri yönetecek kapsamlı bir sistem kurmak için kullanmıştır. PAML, dönüş sürelerini ortalama üç günden birkaç saate hatta birkaç dakikaya düşürmeyi başarmış ve böylece, daha önceleri %20 olan müşterilerin tedarikçi değiştirme oranını sıfıra indirgemiştir.
Türkiye BMW distirbütörü olan Borusan Oto, tüm müşterilerini, satınaldıkları araçları, servis hzmetlerini takip etmekte, bununla kalmayıp, satış plazalarına ziyarete gelen her müşteri adayını da sisteme saklamaktalar. Tüm bu kayıtlara yönelik farklı aksiyonlar almaktalar ve müşteri segmentasyonunu bu verilere göre yaparak, her segmente en uygun hizmetler sunmaya çalışmaktalar
MÜŞTERİ KARLILIĞINI MAKSİMUMA ÇIKARMA
Müşteri bağlılığı oluşturmak, denklemin sadece bir yarısıdır. Kuruluşların mevcut müşterilerinin karlılıklarını maksimum seviyeye çıkarması ve gelir fırsatlarını daha iyi değerlendirmesi de gerekmektedir.
Kuruluşlar, güvenilir segmentasyon ve veri madenciliği olanaklarını, satın alma davranışlarına, demografik verilere veya diğer kriterlere dayalı başlıca satış senaryolarını gösteren yönelimleri tespit etmek için kullanabilir. Başka bir açıdan ele alındığında, kuruluşlar gelecekteki karlılığı tahmin edebilmek için kullanım ömrü değeri (LifeTimeValue) gibi göstergelerden yararlanabilir ve bu bilgileri, daha kesin puanlamalar yapmak ve etkin satış faaliyetleri yürütmek için temel olarak kullanabilirler.
Pazarlama ekipleri, pazarlama faaliyetlerini aktif tutmak için yönlendirmeli kampanya sihirbazlarını kullanarak eğitim programlarını kolayca oluşturabilmeli ve yeni ürün veya teklifler hakkındaki ilgili bilgilerin sürekli akışını sağlayabilmelidir. Satış ve pazarlama kuruluşları daha sonra birlikte hareket ederek elde edilen geliri izleyebilir ve pazarlama programlarını bunların gerçek zamanlı sonuçlarına göre uyarlayabilirler.
Ancak müşteri karlılığını artırmak için sadece satış ve pazarlama yapmak yetmez. Müşteri hizmetleri temsilcileri güncel bilgilere erişebildiğinde, gelir olanaklarının avantajlarından daha iyi yararlanabilirler. Sözleşme detaylarına ve yenilemelere gerçek zamanlı görünürlük, temsilcilerin sözleşme süresi dolmadan ve dolayısıyla yenileme oranlarını geliştirerek sorunları proaktif olarak yönlendirmelerini sağlar. Veya temsilciler, üst satış ve çapraz satış tekliflerini daha cazip sunabilmek için müşteri satın alma geçmişi ve profiline dayanan yerleşik analitikleri kullanabilirler.
Microsoft Dynamics CRM, 360 derecelik müşteri görünümleri ve anlaşılır analitikler sunarak kuruluşlara müşteri karlılıklarını artırmaları için gereken temeli sağlar.
Arvato AG bir kurumsal medya hizmetleri şirketidir ve Microsoft Dynamics CRM'yi müşteri verilerini birleştirmek için kullanmıştır. Önceleri iki haftayı alan müşteriye ait diğer Arvato birimlerinden gelmesi gereken bilgileri saniyeler içinde tanımlayarak ve çapraz satış fırsatlarından hemen yararlanabilmiştir.
Roland DGA dünya çapında yüksek teknoloji üretimi şirketidir ve Microsoft Dynamics CRM'yi müşteri garanti yenilemelerini takip etmek ve yükseltmek için kullanmış, sonucunda yıllık 100,000 ABD Dolarının üzerinde karlılık elde etmiştir.
Türkiye’nin öncü bireysel emeklilik şirketlerinden olan Garanti Emeklilik de, Microsoft Dynamics CRM ile farklı sistemlerdeki müşteri bilgilerini entegre ederek, hem potansiyel müşteri tanımlamalarında hem de var olan müşterilere farklı seçenekler ile yeni ürünler satma konusunda avantaj yakalamıştır.
22 Temmuz 2010 Perşembe
The Microsoft Dynamics AX product strategy for Reporting and BI
The primary goal of these investments is to fully realize the “BI for the masses” vision by delivering functionally comprehensive and low TCO BI platforms and applications to permeate the benefits of BI across all levels of users in an organization. Figure 1 shows this vision.
The Microsoft BI Stack contains an integrated suite of platform products, technologies, and applications that can be used to implement, deploy, manage, and use rich Business Performance Management features to address the core scenarios listed in the Executive Summary section.
Data Integration Services: Platform services (SQL Server Integration Services) to support the extraction, transformation, and loading (ETL) of data from multiple homogeneous and/or heterogeneous data sources to facilitate consolidated Reporting and Analysis. A Reporting Platform (SQL Server Reporting Services) that consists of services and tools to enable designing, deploying, integrating, and managing reports required to address information analysis requirements. Rich Ad Hoc End-User Reporting and Analysis tools (Microsoft® Office Excel® and SQL report Builder) to facilitate self-service reporting and analysis.
A Portals and Collaboration platform (Microsoft® Office SharePoint® Server 2007) to enable Web portals to present, access, and share information.
http://www.pargesoft.com/ Microsoft Dynamics AX Global Partner
19 Temmuz 2010 Pazartesi
Service Management Capabilities in Microsoft Dynamics AX
Maximize efficiencies, understand costs and revenues, and help enhance profitability with service management capabilities in Microsoft Dynamics AX. Your service professionals can easily create service agreements tailored to global customer requirements, automatically generate service orders, and help ensure timely compliance with commitments, using Role Centers that present relevant tasks and information in a personalized view to help employees work smarter and faster. Track key data using RoleTailored reports, alerts, and customized performance scorecards.
With service management in Microsoft Dynamics AX, you can:
- Meet evolving customer demands. Streamline the process of creating and maintaining service agreements to manage ever-changing service requirements.
- Manage financials effectively. Streamline accounts payable and accounts receivable management; track exact costs for service orders; monitor and manage invoicing; and handle multiple revenue models.
- Gain insight into operational processes. Save time and help reduce errors with integrated processes that minimize data re-entry and help ensure the availability of accurate, real-time information.
- Maximize the quality of services. Optimize resource use with automated planning for service orders; run customer feedback reports; analyze profit and loss figures; and track operational productivity to understand performance and achieve profitably.
Service management capabilities by edition
Advanced Management Enterprise available as additional components for the Advanced Management edition only.
http://www.pargesoft.com/
18 Temmuz 2010 Pazar
Microsoft Dynamics AX: Verimlilik Artışı – İşletme Başarısının Başladığı Nokta
15 Temmuz 2010 Perşembe
ERP’nin Tanımlanması
ERP’nin birçok farklı sözcük grubu ile tanımı aşağıdaki gibi yapılabilir. Ancak, temelde tüm bu tanımlar aynı yönde birleşmektedir.
“ERP, İmalat, Dağıtım, Finans ve Satış Modüllerinin birbirinden tamamen farklı sistemler olduklarını kabul etmiş bir işletmenin bütününü, tek bir veri tabanı, tek bir uygulama ve tek bir kullanıcı ara yüzü ile değiştiren bir öneri paketidir.” (Braggs, 1999)
“ERP, organizasyonel hedeflerin gerçekleştirilmesi ve işletmenin tüm fonksiyonlarını bütünleştirmek için, işletmenin tüm ihtiyaçlarını, bir organizasyonun tüm süreçlerini göz önünde tutarak yöneten ve planlayan bir yazılım çözümüdür.” (Kumar, 1998)
“ERP, işletmenin stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda müşteri taleplerini en uygun şekilde karşılayabilmek için farklı coğrafi bölgelerde bulunan tedarik, üretim ve dağıtım kaynaklarının en etkin ve en verimli bir şekilde planlanması, koordinasyonu ve kontrol edilmesi fonksiyonlarını barındıran bir yazılım sistemidir.” (Durmaz, 1999)
“ERP, dağıtım, satış, imalat, finans ve satın alma gibi tüm fonksiyonlardan bilgilerin alınmasına, çalışanların ve yöneticilerin tüm işleri planlamalarına, görüntülemelerine ve kontrol etmelerine yardım eden bir araçtır. Modern bir ERP sistemi, mal veya hizmet üretici firmaların yeteneklerini, doğru çizelge ile üretim, kapasitenin tamamen etkin kılınması, envanterin düşürülmesi ve söz verilen sevkiyatların zamanında gerçekleşmesi açılarından etkilemektedir.” (Beyazıt, 1998)
Planlama sisteminin uygulamaya aktarılmasında başlıca kullanılan araç bütçelerdir. Bütçelerin oluşturulması sürecinde işletmenin bölümleri kendi bütçelerini hazırlamakta ve bu hazırlık sırasında satış bütçesi esas alınarak gider bütçeleri oluşturulmaktadır. Yıl içinde ancak önemli değişmeler olması halinde altı ay veya üç aylık periyotlar ile revize bütçeler yapılmaktadır. Daha sonra faaliyetler bu bütçelere göre kontrol edilmekte ve sapma analizleri yapılmaktadır.
Müşteri talebinin sürekli nitelik ve nicelik olarak değiştiği ve bu değişimin tahmin edilmesinin ne kadar zor olduğu bilinen bir gerçektir. Faaliyetlerimizi bu değişime uygun hareket edebilecek hale getirebilmenin yolu ERP yaklaşımından geçmektedir. Hem stratejik planlama çalışmaları ile belirlenen amaç ve hedeflere, hem de üretim ve dağıtım kaynaklarımızın kapasite ve özelliklerine gereken ayrıntıda dikkat ederek, faaliyetlerimizi değişime duyarlı hale getirebilmek ancak ERP yaklaşımı ile olası olabilmektedir.
ERP’nin diğer bir özelliği, işletmenin coğrafi olarak farklı bölgelerde (yurt içi ve dışı) bulunan fabrikalarının, bunların tedarikçi firmalarının ve dağıtım merkezlerinin (depo) kaynaklarını eşgüdümlü olarak planlamasıdır. Bu çerçevede, hangi müşteriye ait hangi siparişin hangi dağıtım merkezinden karşılanması veya hangi fabrikada üretilmesi gerektiği, tüm fabrikaların malzeme ve hizmet ihtiyaçlarının nereden karşılanmasının uygun olacağı, fabrikaların elinde bulunan makine, malzeme, işgücü, enerji, bilgi vb. üretim ve dağıtım kaynaklarının nasıl eşgüdümlü ve ortaklaşa olarak kullanılabileceği belirlenmiş olmaktadır. Diğer bir değişle, müşteriye ait siparişin en kısa sürede, istenen kalite ve maliyette karşılanabilmesi için tüm bağlı işletmelerin dağıtım, üretim ve tedarik kaynaklarının kapasite ve özellikleri aynı anda dikkate alınmaktadır.
ERP fabrikalar arası entegrasyonu, fabrikalar bazındaki esneklik ilkesine uygun olarak gerçekleştiren bir sistemdir. Amaç fabrika bazında ademi merkezi yönetimin avantajlarından yararlanırken fabrikalar arası koordinasyonu ve entegrasyonu işletmenin temel stratejileri doğrultusunda sağlanmaktadır. Merkeziyetçiliğin derecesi farklı boyutlarda düşünülebilir. Örneğin tüm fabrikaların uzun vadeli satınalma kontratlarının merkezi olarak yapılması veya fabrikaların kendilerinin yapması öngörülebilir. Keza müşteri kredi kontrolü merkezi veya ademi merkezi olarak yapılabilir. Ancak zorunlu olarak talebin fabrikalara yönlendirilmesi, fabrikalar arası nakliyat, performans analizi, mali konsolidasyon merkezi olarak yapılmak zorunda olan faaliyetlerdir.
Sonuç olarak, ERP; işletmenin stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda müşteri taleplerini en uygun şekilde karşılayabilmek için farklı coğrafi bölgelerde bulunan tedarik,üretim ve dağıtım kaynaklarının en etkin ve verimli bir şekilde planlanması, koordinasyonu ve kontrol edilmesi fonksiyonlarını bulunduran bir yazılım sistemidir. Söz konusu planlama, koordinasyon ve kontroldeki temel ilke ve sistematik Üretim Kaynakları Planlaması (MRP II) ile aynıdır.
ERP’nin İşlevleri
ERP, birçok yan işlevinin yanında temel olarak üç işlevi yere getirir : (Kumar, 1998)
- Firma genelinde bütünleştirilmiş ve tüm fonksiyonel alanları kapsayan “Bilgi Akış
- Sistemleri”ni kolaylaştırmak.
- Şirketin temel aktivitelerini kolaylaştırmak ve müşteri servisine yönelik bir biçimde
- “Şirket İmajını” iyileştirmek ve arttırmak.
- Veri girişi metodolojilerini sistematik bir biçimde organize ve optimize etmek.
ERP’nin Alt Sistemleri
ERP’nin birçok alt sistemi kullanan bir bütün yazılımdır. Bu yazılımları genel bir bakışta incelersek; (Kumar, 1998)
- Ambar Kaynakları Planlaması (Warehouse Resources Planning– WARP)
- Ana Çizelgeleme (Master Scheduling – MAS)
- Ana Üretim Programı (Master Production Schedule – MPS)
- Atölye Düzeyinde Kontrol (Shop Floor Control – SFC)
- Bilgi Yönetimi (Information Management – IM)
- Bilgisayar Destekli Süreç Planlama (Computer Aided Process Planning – CAPP)
- Bilgisayarla Bütünleşik Üretim (Computer Integrated Manufacturing – CIM)
- İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resources Management – HRM)
- Kalite Sistemi Planlaması (Quality System Planning – QSP)
- Kapasite İhtiyaç Planlaması (Capacity Requirement Planning – CRP)
- Lojistik Planlama ve Yönetim (Logistic Planning and Management – LPM)
- Malzeme İhtiyaç Planlaması (Material Requirement Planning – MRP)
- Malzeme Listeleri (Bill of Materials – BOM)
- Ödenebilir/Tahsil Edilebilir Hesaplar (Accounts Payable/Receivable – APR)
- Satın Alma (Purchasing – PUR)
- Satış ve Pazarlama (Sales & Marketing – SM)
- Son Montaj Programı (Final Assembly Schedule – FAS)
- Şirket içi Raporlama Sistemleri (Reporting Systems Within Corporation – RSWC)
11 Temmuz 2010 Pazar
Microsoft Dynamics works well with your Microsoft systems
8 Temmuz 2010 Perşembe
Poka Yoke Nedir.
Poka Yoke sistemi çalışma sırasında üç araç kullanmaktadır.
1- Kaynakta Kontrol: Herhangi bir hata oluştuğunda müşteriye ulaşmadan kaynağında belirlenerek kontrol altına alınması ile kalite kontrolünün sıfırlanmasıdır
Keşfetmeye Dayalı Poka-Yokeler: Bazı durumlarda hataları önlemek mümkün olamaz yada ekonomik olmaz. Bu gibi durumlarda hataların süreç içerisinde erken teşhiş edilmesi gerekir. Keşfetme amaçlı kullanılan üç tür Poka-Yoke mevcuttur.
Poka-Yokenin Temel Prensipleri